mandag den 12. januar 2015

Design en beholder - HD 5. klasse


Den æske jeg har lavet her har en sommerfugl som motiv. Sommerfuglen symboliserer for mig en udvikling og en frigørelse, da sommerfuglen begynder som en larve og ender som en smuk sommerfugl, der kan flyve frit omkring, hvorhen den har lyst.


Plan for forløb i 5.A og 5.B  fra uge 39 og frem


Opgaven skal opfylde følgende kriterier:
Der skal indgå materialer fra både sløjd og håndarbejde. Første del af opgaven skal udføres i træ, det er der afsat 3 uger til (12 lektioner) Derefter går vi i håndarbejde for at udføre anden del af opgaven.

Der skal benyttes simple save og samle teknikker til forarbejdning af trædelen, og til tekstildelen skal der indgå en form for broderi (enten korssting, fladsting eller frit broderi) Motivet til broderiet skal være inspireret af forskellige symboler (inddragelse af tema fra kristendom)

Som introduktion viser jeg dem billeder/skitser af æsker med låg beklædt med stof i forskellige størrelser og former, som mulige eksempler til løsning af opgaven.

De skal lave tegninger med mål på, og der er begrænsning på størrelsen. Jeg viser hvordan man regner målene ud og tegner op på træet inden man saver.

I håndarbejde skal de vælge et symbol som de broderer og sætter fast på kassen. Idéen til dette opstod fordi jeg har den ene af klasserne i kristendom, hvor vi netop skulle arbejde med symboler.Symbolet behøver ikke at have noget med religion at gøre, man kan også vælge et motiv som har symbolsk betydning for en selv.


Her ses et par af elevernes æsker




Patchworkpuder med murstensmønster


Patchwork af stofprøver



En pige fra klubben lavede denne pude

Med jævne rum fik vi leveret sække med stofprøver og kollektionsprøver fra en systue.
Disse stofprøver havde jeg, en aften hvor der ikke skete ret meget i ungdomsklubben, møjsommeligt pillet af pappet og lagt i kurve sorteret efter farve. Dette forarbejde, samt min første prototype på en patchworkpude,(puden som ses her nedenfor bag bamsen) fik nogle af pigerne til at gå i kast med aflange farvekoordinerede patchworkpuder i murstensmønster.

Jeg advarede dem inden de gik i gang, om at det valgte stof, jersey, kan være svært at sy i, men de lod sig ikke skræmme. Og jeg tænkte at de, selvom de måske ville give op undervejs, ville gøre sig nogle nyttige erfaringer med at sy i strækstof, så jeg lod dem gå i gang.

Med lidt hjælp fra mig i ny og næ lykkedes det!


Mit eksempel på patchworkpude

I klubben blev patchworkpuder den helt store dille. Det begyndte med at jeg selv syede to patchwork puder af stofrester jeg havde derhjemme. Dem tog jeg med som eksempler til syværkstedet.

Som med de fleste andre eksempler jeg syede, placerede jeg dem bare rundt omkring i syværksted, som fx i sofaen, når nu det var puder, og så ventede jeg på at se børnenes reaktioner. De fik ret hurtigt øje på de nye ting, kiggede på dem, spurgte til dem og kommenterede på dem. Men gik der som regel noget tid før de selv kastede sig ud i det. Typisk kom der først én, som gerne ville lave den pågældende ting,, men når de andre så, hvad hun var i færd med, fulgte mange flere trop, og således blev der startet en dille.