Årets første opgave er færdig. Vi har snittet en kniv af rødel og lavet en skede til kniven af birkebark.
Vi begyndte med at save et passende stykke af en tynd træstamme - en 11 år gammel rødel.
Stykket flækkede vi på midten ved at bruge en økse som kile. Det halve stykke skulle ligeledes flækkes på midten, så vi hver havde et kvart stykke. Derefter sleb vi amlen på knivsbladet på begge sider til en spids, så vi kunne banke træstykket ned over den. Når knivsbladet var monteret kunne vi begynde at forme skæftet, først med økse, siden med snittekniv.
Her ses den færdige kniv.
Mit knivblad kom til at sidde skævt i, dette opdagede jeg vedslutningen af 1. dag, da jeg pakkede knivskæftet ind i film for at træet ikke skulle tørre ud. Da jeg næste gang pakkede kniven ud var der kommet en revne i skæftet. Dette skyltes at jeg havde snittet for tæt på amlen på den ene side.
Her ses skeden i birkebark. Indersiden af barken vender udad. Der klippes to stykker birkebark, et stykke som er ca fire gange længden og en gange bredden på knivsbladet, og et som er noget smallere og længere. Det brede stykke bukkes først midt på, og så igen på midten af hver side. Herefter vikles det smalle stykke omkring. Jeg har valgt skiftevis at lade det gå udenpå og skiftevis
Stykket flækkede vi på midten ved at bruge en økse som kile. Det halve stykke skulle ligeledes flækkes på midten, så vi hver havde et kvart stykke. Derefter sleb vi amlen på knivsbladet på begge sider til en spids, så vi kunne banke træstykket ned over den. Når knivsbladet var monteret kunne vi begynde at forme skæftet, først med økse, siden med snittekniv.
Her ses den færdige kniv.
Mit knivblad kom til at sidde skævt i, dette opdagede jeg vedslutningen af 1. dag, da jeg pakkede knivskæftet ind i film for at træet ikke skulle tørre ud. Da jeg næste gang pakkede kniven ud var der kommet en revne i skæftet. Dette skyltes at jeg havde snittet for tæt på amlen på den ene side.
Her ses skeden i birkebark. Indersiden af barken vender udad. Der klippes to stykker birkebark, et stykke som er ca fire gange længden og en gange bredden på knivsbladet, og et som er noget smallere og længere. Det brede stykke bukkes først midt på, og så igen på midten af hver side. Herefter vikles det smalle stykke omkring. Jeg har valgt skiftevis at lade det gå udenpå og skiftevis
Ingen kommentarer:
Send en kommentar