Den 11. april stod den på læderarbejde. Kurt fortalte os om den garvningsproces læderet skal igennem samt om indfarvning og overfladebehandling. Desuden viste han os en del teknikker: hvordan man tegner op ved at ridse læderet, hvordan man mærker op til hullerne, hvordan man laver en rille til tråden, hvis den sænkes ned i læderet, hvordan man laver huller med en syl, hvordan man syer en sadelmagersyning samt hvordan man høvler læderet tyndere ved sammensyninger eller steder hvor læderet skal bukkes.
Jeg var i tvivl om hvad jeg skulle lave og startede med at afprøve forskellige måder at præge en stump læder på. Ved prægning skal læderet være vådt, dermed bliver kærnen inde i læderet geleagtig og kan flyttes rundt, så der kommer fordyblinger uden at overfladen ødelægges.
Jeg fik kke taget et billede af læderstumpen, men besluttede mig for at lave en lille pung til mønter som jeg vil præge med et fint mønster inden jeg syr den sammen.
Her ses det færdige resultat
Herunder ses billeder fra arbejdsprocessen
Skabelonen til pungen lægges op på læderet og der skæres et passende stykke fra.
Der ridses rundt om skabelonen så der er noget at skære efter.
Stykkerne skæres ud med en hoppykniv.
Pungens bagstykke og flap bukkes hen over forstykket.
Der fjernes lidt læder på indersiden af bukningen med en lille høvl, så det bliver lettere at lukke pungen.
Herefter vælger jeg at præge læderet med et motiv. Før man præger læderet skal det ligge i blød i vand. Derved bliver kernen i læderet geléagtig og kan skuppes rundt.
Først tænker jeg at motivet skal være midgårsormen, da jeg lige har passet min niece, som tegnede en flot tegning af et brændende sørøverskib der blev angrebet af midgårsormen (sikke en fantastisk fantasi!) Men da jeg ikke helt ved hvordan jeg skal få det til at ligne en midgårsorm, bliver det i stedet til en slange.
Der klippes en passende længde snor af (snoren skal være gnedet med voks) og derefter sættes nåle fast i begge ender af snoren. Nålene er uden spids, da man laver hullerne med en syl inden man syr læderstykkerne sammen.
Her ses den færdige syning. Denne teknik kaldes sadelmagersyning.
Jeg har sat en lille træperle på snoren undervejs i syningen, for at lave en fiks lukkemekanisme som ikke skæmmer prægningen af læderet.
Her ses hæftningen på snoren.
En lille løkke sættes gennem læderet der hvor slangens tunge er præget ind i læderet.
Løkken er bundet med en knude på undersiden.
Her ses bagsiden af pungen.
Jeg overvejer om jeg skal lime et par similisten på som øjne, da jeg har planer om at give pungen til min niece.