Opgavens krav:
Lav et klassisk fuglehus dvs. en funktionel redekasse for en fugl. Det skal overvejes hvilken fugl man ønsker af redekassen skal beboes af, da dette har betydning for hvor stor redekassen og indgangshullet skal være. Redekassen skal males så den er modstansdygtig for vind og vejr. Kassen skal desuden kunne åbnes, så den kan rengøres en gang om året, inden en ny fuglefamilie flytter ind.
Selve arbejdet med at lave redekassen glemte jeg at dokumentere med billeder, men som et led i opgaven skulle kassen males, og her blevjeg inspireret af de flotte årere i træet, som jeg egentlig syntes var synd at male over. Idéen var desuden påvirket af Sofie, som havde dekoreret sit fuglehus med et rødt hjerte i finér. Dekorationsprocessen dokumenteres med billeder nedenfor.
Kurt hjalp mig med at bore hullet, da jeg var kommet til at sømme brættet fast inden jeg borede hul, og dermed ikke kunne bore fra hver side som vi ellers havde fået besked på.
Det passede næsten med at hullet skulle sidde der hvor knasten var, og jeg overvejede at følge knasten i stedet for at centrere hullet, men jeg nåede ikke at gøre indvendinger før Kurt havde boret hullet.
Siden besluttede jeg så at pynte redekassen med plader af finér som som skulde følge de tre store årringe rundt om knasten (de finere årringe tættere på knasten så jeg bort fra for at forenkle udtrykket. Finérpladerne skulle ligge ovenpå hinanden så dekorationen blev i 3D, med en stigning opad som var det højdekurver på et bjerg.
Der lægges mønsterpapir henover årene så jeg kan tegne stregerne op.
De tre ønskede streger er tegnet op.
Jeg klipper først langs den yderste streg og tegner denne op på finérpladen.
Dernæst klipper jeg op langs den næstyderste streg og tegner denne op ved siden af, så tæt på som muligt for at spare på finérpladen.
Det samme gør jeg med næste streg.
Nu er alle tre stykker finér tegnet op.
Her ses mønsterpapiret. Fremgangsmåden har gjort at jeg kun behøvede et stykke mønsterpapir på størrelse med det største af finérstykkerne.
Det er første gang jeg skal bruge dekupørsaven. Der var kø til den i starten af året og jeg følte mig ikke helt tryg ved maskinerne, så hidtil har jeg kun savet med løvsav og guldsmedesav til det arbejde der kræver at man følger en buende streg. Men at se eleverne i praktikken håndtere den, har givet mig blod på tanden, og jeg øver mig på en lille rest finér inden jeg for alvor går i gang.
Det går jo som en leg, hvorfor har jeg ikke gjort det før??
Her kan man se hvor lidt der går til spilde. Mellemrummene danner nogle fine mønstrer som jeg ikke kan lade være med at tage et billede af.
Pladerne er nu savet ud på dekupørsaven og næste opgave bliver at lave hullet i midten.
Dette hul bores på samme måde som hullet i selve kassen, og jeg får øvet mig i at skifte bor.
Men jeg glemmer i farten at jeg skal have boret hullet i alle tre plader.
Jeg ligger pladen med hullet op for at markere hvor den skal sidde inden jeg lægger den næste plade ind under.
Herefter tegner jeg hullet op på plade nummer to.
...og derefter plade nummer tre.
Hullerne bores halvejs igennem vendes og bores så resten af vejen.
Så er pladerne klar. Jeg har nu også slebet kanterne lidt til på skivepudseren for at de passer helt til kassen.
Næste skrit er at male kassen. Jeg vælger kun at male den midterste plade for at fremhæve mønsteret. For ikke at komme til at male ved siden males pladen og huset inden delene limes sammen.
Valget falder på farven rød, som jeg også bruger til selve redekassen.
Da malingen er helt tør limes pladerne på en ad gangen. Der smøres først et tyndt lag udover finérpladen og derefter ekstra lim på selve redekassen.
Da alle kasserne er færdige hænges de op i glasgangen på skolen.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar